Je bekijkt nu Grenzen in dromen

Grenzen in dromen

Yes! Nog even en we gaan op vakantie. Als we het land uitrijden en we passeren de grens, heeft dat altijd weer iets magisch. We zijn ‘echt weg’. Een mooi moment om eens naar grenzen in dromen te kijken. Want grenzen zijn spannend én aantrekkelijk. Op een grens gebeurt iets, ontmoeten verschillende landen, gebieden, personen of systemen elkaar. Het oversteken van een grens duidt vaak op het verlaten van iets ouds en het nieuwe, het onbekende leren kennen.

Ik rijd op een donkerrode motor, een stukje achter mij rijdt S. in een witte auto. Plotseling komen we bij een wegversperring en slippend kom ik tot stilstand. Ik zie rood-witte hekken met erachter een uitgestrekte woestijn. Bij de versperring staan twee mannen, het zijn douanebeambten.

Samen met collega S. ben ik in deze laatste weken voor de zomervakantie bezig om iets geheel nieuws te ontwikkelen. Na bovenstaande droom voelde ik dat we niet alleen voor een grensovergang staan naar nieuw gebied, maar ook mogen erkennen dat we pas op de plaats mogen maken. En dat er grenzen en verschillen tússen ons zijn. De één zit in een auto, de ander op een motor. De auto is wit, de motor rood. En dit klopt ook wel, want hoewel wij vanuit een gedeelde visie werken, hebben wij allebei onze eigen, specifieke ideeën en invalshoeken. Het verlangen om samen te creëren is er. Taal en mogelijke vorm vinden, elkaar ontmoeten met alles wat er is, wordt onze zoektocht. Individueel en samen.

Ik en ‘niet-ik’ in dromen
Ook binnen onszelf trekken we grenzen. Wanneer ik zeg ‘ik ben aardig’, zeg ik eigenlijk ook ‘ik ben niet onaardig, dat hoort niet bij mij’. En als iemand zegt ‘ik ben nauwgezet’ zeg diegene daarmee tegelijk ‘ik ben niet slordig’. Dromen laten ons vaak – uitvergroot – de andere kant van de grens zien, het deel waar we ‘niet-ik’ tegen zeggen. In de droom kan het onaardig zijn kan zich bv uiten in de verschijning van een dictator, of een feeks. C.G. Jung noemde dit onze ‘schaduwkant’. Deze droombeelden zijn altijd interessant om te verkennen. Er blijkt vaak veel verborgen energie en wijsheid in te zitten.
In mijn droom vertegenwoordigt de douane het deel van mij waar ik in de dag aan voorbij ga. Het deel dat mij letterlijk laat stilstaan, dat zegt ‘STOP!’. Dat wil checken of ik wel de ‘juiste papieren’ heb om verder te reizen. Hoe anders dan in mijn beperktere dag-bewustzijn. Vanuit mijn persoonlijkheid vind ik obstakels en verschillen in eerste instantie maar vervelend. Harmonie en voortgang graag!

Als je droomt over grenzen ..
Naast grenzen tussen jezelf en de ander, of tussen delen binnen onszelf, gaan we in dromen soms letterlijk een grens over. In het groot of in het klein.

‘ik sta op een oever en ik weet dat ik de oversteek moet gaan maken’
‘ik ga op een stoel liggen om te overlijden en ik voel me eigenlijk heel rustig’
‘ik wil naar het eendje toe en ik zie dat het mogelijk is om door het hek te gaan’
‘ik zie een hoge wal voor me, het lijkt onmogelijk hier overheen te klimmen. Toch weet ik dat het nodig is’
‘Ik zie de steen al glinsteren, maar ik zal een duik moeten nemen’
‘Om bij de leraar in het trainingszaaltje te komen, zullen we eerst het modderige gras moeten oversteken’.

Wat deze voorbeelden gemeenschappelijk hebben is dat je iets achterlaat en naar iets nieuws toe beweegt. Ook dromen over rituelen, een brug oplopen of een grote sprong maken gaan over het betreden van een nieuw gebied.

Heel precies kijken
Het is dan interessant om heel precies te kijken wat je ziet in de droom. Als je ver van de rand staat, kan het zijn dat er nog tijd nodig is. En als je de brug bent opgelopen, dan kan het zomaar zijn dat je al een stukje op weg bent, al enige stevigheid onder jouw voeten hebt.
Ook de wijze waarop je iets doet biedt aanknopingspunten. Zwemmen vraagt om je onder te dompelen en kan tijd nodig hebben. Springen van een hoge duikplank doe je daarentegen in één keer, je springt nooit ‘een beetje’. Een modderig grasveldje oversteken duidt op met de ‘voeten in de modder’ en door een hek klimmen vereist lenigheid.
In mijn droom sta ik voor een wegversperring naar de woestijn. Net als de douane gaat ook dit over pas op de plaats maken. Een woestijn is een gebied van reflectie, stilte en tijd nemen. Van wijsheid. Maar ook van spanning en het durven uithouden, de hitte kunnen verdragen. Van mogelijk verdorren of kunnen verdwalen. Misschien is het geen toeval dat deze droom zo vlak voor de zomervakantie verschijnt en mag ik mijn rode motor voor nu even bij de grens parkeren ?

Grenzen in dagelijks leven, functioneel of potentiële strijdlijn?
Alleen al door dingen een naam te geven, trekken we continu grenzen tussen het één en het ander. Of het nu tussen binnen en buiten is, tussen groenten en fruit, tussen ik en de ander..  Dit geeft helderheid om het universum (uni betekent één) te kunnen bevatten en hanteren. We vergeten echter vaak dat dit soort grenzen door onszelf zijn bedacht en nemen ze vervolgens voor waar aan. Dan worden grenzen muren. Ken Wilber zegt niet voor niets in zijn boek Zonder grenzen: ‘elke grenslijn die we trekken is functioneel, maar is ook een potentiële strijdlijn’.
In de natuur zijn grensgebieden juist vaak dynamische en productieve plekken, waar ontmoeting plaatsvindt. Denk aan het strand en de zee, de bosranden. Door open te staan voor het andere, het onbekende, worden we verrijkt. Als ik met mijn collega uit de droom samen alles in het midden kan leggen, kunnen we tot creatieve en waardevolle gesprekken komen. En dat dat niet zonder slag of stoot volgens een rechte lijn verloopt, is dus héél natuurlijk.

En jij?
Leuk om eens te kijken waar jij grenzen tegenkomt, overdag of in jouw dromen.
En waar zeg je ‘niet-ik’ tegen? Welk verborgen potentieel zou hierin kunnen schuilen?

Ik wens jullie een heel fijne zomervakantie!